JOINED BY WINE - A VIRTUAL EXCHANGE EXPERIENCE MAY 2021


Pe parcursul a 5 săptămâni s-a derulat un proiect online între Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad, prin Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului și Universitatea Europeană ”Miguel de Cervantes” Valladolid, Spania.

Cadre didactice și studenți au explorat interesanta lume a vinurilor din Spania și România.

Această ”Experiență virtuală” a presupus și aplicarea instrumentelor de comunicare online pentru a reuni studenți din universități îndepărtate geografic, cu scopul de a-și dezvolta abilitățile de limbi străine, competența digitală și competența interculturală prin sarcini de colaborare online și munca de echipă în cadrul acestui proiect.

Echipele au fost coordonate de către Cristina Aldavero Peña (UEMC- Valladolid) și Claudia Mureșan (UAV-Arad). Studenții au lucrat în echipe mixte, fiecare echipă studiind câte o regiune viticolă din Spania, respectiv România.

Echipa de la UEMC – Valladolid a fost alcătuită din cadre didactice (Carmen Suárez Montesino, Eugenia Martín Jato, Juan Carlos Zárate Muñoz-Repiso, Juan Martín Hernández) și studenți (Sara Santamarta, Jaime Serna, Beatriz Sainz, Jaime García, Elia Sanz, Paula Ferreras, Ignacio Castejón, Diego Belloso, Pablo Peribañez).

Din cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului au participat la acest proiect cadre didactice (Ciutina Virgiliu, Copolovici Lucian, Palcu Sergiu) și studenți (Flavia Borteș, Cuc Daciana, Sarca Denisa, Bianca Chereji, Cuțcă Ionela, Nagy Laurian, Sălăjan Paul, Chifor Maria, Orlando Ohentar).

La masterclass-urile săptămânale s-au abordat o serie de aspecte legate de soiurile de struguri specifice fiecărei regiuni viticole, condițiile ecoclimatice, tehnologii de vinificație, sortimente de vinuri și asocierea lor cu preparate culinare și nu în ultimul rând aspecte referitoare la degustarea vinurilor.

Aceste masterclass-uri au beneficiat și de prezența unor specialiști în domeniu, din Spania și România: Miguel Angel Martinez Rollan – Consilier economic și comercial al Spaniei în România, Maria Lopéz – Bodegas Sarmentero, Eduardo Garcia del Amo – ICEX Bucharest Office Wine Bussines in Spain/Romania, Balla Geza – producător de vinuri și degustător internațional, Wine Princess - România, Ivan de Domingo Lopéz – producător de vinuri, Bodegas Matarromera –Spania, Zoltan Csaba Nagy, originar din zona Transilvaniei, jurnalist și membru al Asociației Somelierilor din Catalunia (ACS).

La finalul proiectului s-a realizat un blog unde sunt postate materialele realizate de către echipele de studenți și evenimentele la care au participat, direct și online.

https://joinedbywine.weebly.com/

Această colaborare, considerată de ambele părți un succes, va continua și vom mai adăuga evenimente pe blog.